Riasztó kezelő


A kezelő biztosítja a kapcsolatot Ön és a riasztóközpont között, így a riasztórendszer egyik legfontosabb része. Segítségével kapcsolhatja be (azaz élesítheti) és kapcsolhatja ki,valamint ezen keresztül tudja beállíttani, különböző utasításokat kiadni, az eseményeket ellenőrizni és számos más egyéb szolgáltatást használni.

Hogyan működik a riasztórendszer kezelője?A kezelőn keresztül tarthatjuk a kapcsolatot a riasztóközponttal. Legegyszerűbben úgy képzelhető el, mintha a számítógép billentyűzete és képernyője egyetlen eszköz lenne. A célja tulajdonképpen valami nagyon hasonló. Ennek segítségével adhatunk ki utasításokat, és hívhatunk le adatokat belőle. Használatához legtöbb esetben azonosítani kell magunkat, ez történhet kóddal, vagy birtokalapon, valamilyen rádiófrekvenciás (RfID) eszközzel, pl. speciális kulcstartóval. Lehet belőle egy, vagy akár több is.

Főbb funkciói:

 • Riasztórendszer élesítése / kikapcsolása
 • Zónák (érzékelők) kiiktatása
 • Eseménymemória lekérdezése

Hogyan szerelhető fel a kezelő?

Szinte kivétel nélkül odalfalra rögzítve, kényelmes magasságban építik be. Léteznek vezeték nélküli megoldások, melyeket, akár egy távirányítót, magával vihet a lakásban.

Milyen fajtái vannak a riasztó kezelőknek?

Az egyes riasztóközpontok jellemzően gyártóazonos, megfelelő kezelőkkel működnek, melyeket négy különböző csoportba sorolhatunk:
 • LED kezelők: a legegyszerűbb kezelők: Elnevezésük onnan ered, hogy a visszajelzés, azaz a „monitor” funkcióját néhány (max. 15-20) led tölti be, melyek vagy dedikáltak, azaz egy funkció üzemét mutatják, vagy multifunkciósak, tehát helyzettől függően állapotuk többféle jelentéssel bírhat.
 • LCD digitális szegmenses kezelők: Ezeken a bevitelhez szükséges gombsor mellett a LED-ek helyett egy ún. LCD, azaz folyadékkristályos kijelző segítségével kapjuk az információt, azonban a kijelezhető szimbólumok száma korlátozott. Képzeljük el ezt úgy mint a digitális órát. Számok, esetleg „szögletes” betűk kiírására van lehetőség, ezek általában rövidítések – az kezelés szempontjából legfontosabb információk.
 • LCD mátrix kezelők: Kialakításuk hasonlatos az előzőekben ismertetett szegmenses kijelzőkéhez, de a megvalósított kép már jóval részletesebb, így adekvált információközlést tesz lehetővé. Betűk, szavak, egyszerűbb képek, piktogrammok (ikonok).
 • Az LCD érintőképernyős kezelők már maximálisan felhasználóközeli használatot tesznek lehetővé. Az eddigi gombok szerepét is a képernyő váltja fel. Az éppen aktuálisan látott kép a helyzetnek megfelelő, a használathoz legszükségesebb infromációkat tartalmazza. Egyszerűbbé válik a kezelhetőség, sematikus térképeken keresztül azonosíthatóak a lakás egyes részei és számtalan más szolgáltatás járul hozzá a tökéletes ember-gép interakció (HMI) kialakításában.

Hogyan csatlakoztatható a riasztó központhoz?

 • vezetékes
 • vezeték nélküli (rádiófrekvenciás) jelzéstovábbításra.

Előnyei:

Hátrányai:

Bekötés a központba

Vezetékes 

olcsó

zavarvédett

utólagos szerelése költséges, körülményes

nyílászárók minimális sérülése

esztétikai szempontból zavaró lehet a kábel

Vezeték nélküli

gyors, egyszerű, tiszta szerelés

esztétikum

költséges

zavarérzékeny (rf jam)

általában központ specifikus

 


 

Előny:

Hátrány:

LED kezelők 

olcsó

nehézkes kezelhetőség

csak kis rendszerekhez

LCD digitális szegmenses kezelők

Ideális ár/érték arány

Nagyobb rendszerek esetén előnytelen

LCD mátrix kezelők 

Könnyű kezelhetőség

Grafikus megjelenítés

Magas ár

LCD érintőképernyős kezelők 

Maximális interakció

Képalapú kezelés

Rendkívül magas ár


Hová célszerű elhelyezi a riasztórendszer kezelőjét?

A kezelő elhelyezésekor több szempont együttes figyelembevételével kell döntenünk:
 • Legyen átgondoltan elhelyezve a riasztórendszer használata szempontjából
 • Lehetőleg maradjon rejtve az illetéktelenek elől
 • Lehetőleg biztosított legyen a fizikai/mechanikai védelem

Az elhelyezéskor mindenképpen szükséges a kialakított partíciókhoz igazodnunk. A partíció röviden egy egy területcsoport (szobák, helyiségek) összessége, melyeket egyszerre tudunk be-kikapcsolni. Alapesetben az teljes riasztórendszerünk egyetlen partícióként értelmezhetől. Egy riasztóközponban több partíció kialakítása is lehetséges. A kezelőket úgy célszerű kiakaítani, hogy a partíció határán helyezkedjen el, így egyszerűvé téve a kezelhetőséget.

A fizikai/mechanikai védelem és az illetéktelenek elől történő elrejtés érdekében szokás különböző zárható, erre a célra kialakított szekrényekben elhelyezni, de más megoldásokat is alkalmaznak.

GYAKORLATBAN – Hová tegyem a kezelőt?

Helyzet
 • Az Ön a családi házban a földszinten található a nappali, a konyha és más helyiségek, az emeleten pedig a háló és a gyerekek szobája és egy fürdő. A riasztórendszer általános használata mellett szeretné, ha éjszaka a földszinti részt külön élesíthetné, mivel ekkor mindenki az emeleten tartózkodik.

Megoldás
 • Két külön kezelő telepítése. Az egyik a bejárati ajtó mögé, így a rejtve marad a kíváncsi szemek elől, mégis a házba lépve rögtön lehetősége van használni. Ez a kezelő alapesetben a földszinti és az emeleti partíciót is kapcsolja (azaz mindkét területhez hozzá van rendelve.) Mivel minden fontosabb művelet ezen keresztül kíván végezni, ide drágább, de könnyebb kezelhetőséget biztosító eszköz kerül. Az emeleten a lépcsőnél kell elhelyezni a másik kezelőt. Erről csak a földszint élesítése és kikapcsolása történik tehát elég a legegyszerűbb megoldás is.

Milyet – Gyártók, típusok
A kezelők szinte kivétel nélkül az adott központtal gyártó és típus azonosnak kell lenniük.

Árak – Mitől függ a nyitásérzékelő ára
A kezelők árai gyártónként eltérőek, de a sorrend olcsóbbtól a dárgább felé LED, LCD szegmenses, LCD mátrix, LCD érintő

Szakértőnk visszahívja és segít választani az Ön igényeinek megfelelő szolgáltatásaink közül.

Minden ami távfelügyelet

Teljeskörű biztonsági szolgáltatások országosan!

Legyen bárhol otthona vagy ingatlana, mi segítünk kiválasztani Önnek a legjobb ajánlatot, szakértelem versenyképes áron, garanciákkal

3 évtized szakértelme egy oldalon.

Hétfőtől péntekig: 0800 - 1700
Szombat, vasárnap: 0800 - 1200


© 1990 - 2022 Minden jog fenntartva!
Aktuális
Aktuális
lightbulb
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.